SATIŞ SONRASI HİZMETLER

Aks Ölçümü ve Ayarı
Araçta oluşabilecek herhangi bir mekanik arıza ya da süspansiyon sistemindeki aksaklıklar nedeniyle direksiyon ve araç, ancak aks ölçüm cihazının hassasiyetinde ölçüm yapıldığında aynı olmadığı görülebilir. Bu sorun, aracın süspansiyon ve döner aksamlarına zarar verir. Bu nedenle lastiklerin aks ölçüm ayarları düzenli olarak yapılmalıdır.

Ön Takım Kontrolü ve Onarımı
Aracın ön takımındaki sorunlar lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olur. Bu sorun, aracın süspansiyon ve döner aksamlarına zarar verir. Bu nedenle aracın ön takım kontrolü ve onarımı düzenli olarak yapılmalıdır.

Lastik Sökme Takma
Lastikler, onarım, aşınmış lastiklerin rotasyonu veya değişim için araçtan sökülür. Araçta takılı olduğu tarafa göre değişik aşınma özellikleri gösterir. Lastikleri düzenli olarak yer değiştirmek onların daha düzenli aşınmalarını sağlar.

Lastik Kontrolü ve Onarımı
Lastik, kauçuk, kord, çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin bileşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve en önemli parçadır. Araç güvenliği ve sürüş konforu için hayati öneme sahip olan lastiklerin bakımı önemli bir konudur. Bu sebeple lastikler; düzenli olarak kontrol ettirilerek, lastiklerde oluşabilecek çatlama ve yırtılma gibi durumların onarımları sağlanmalıdır.

Jant Kontrolü ve Değişimi
Lastik ve jant ilk takıldığında balans ayarının yapılması gerekmektedir. Balans ayarı yapılmayan lastikler sürüş güvenliği ve sürüş konforunu çok ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hassas bir şekilde her lastiğin balans ayarı veya balansının doğru olduğunun kontrolü yapılmalıdır. Diğer yandan jantlar da, yol ve kullanım koşullarına bağlı olarak deforme olabilir. Bu beraberinde jant değişimini gerektirecektir. Değişen jant ile birlikte, yeni takılacak lastiğin uyum içerisinde çalışabilmesi için de balans yapılması şarttır.

Balans Ölçümü ve Ayarı
Güvenli ve konforlu bir sürüş için jant ve lastiğin kütle dağılımına uygun olarak dengede durması gerekmektedir. Eğer bu denge bozulursa; özellikle belli bir hızın üzerindeki sürüşte titreme, aracın sağa ya da sola çekmesi gibi sorunlar oluşabilir. Balans ayarının, lastikler ilk takıldığında ve herhangi bir lastik tamiri sonrasında yeniden monte edilirken yapılmalıdır. Lastik balans ayarı, ilk sarsıntı veya titreme anında hemen kontrol edilmelidir. Lastiklerde balans ayarının yapılmamış olması sürüş güveliğini olumsuz etkilerken, lastiklerin düzensiz aşınmasına ve aracın süspansiyonlarının hızlı yıpranmasına neden olur.

Akü Test ve Bakımı
Ağır ticari araçlar, kullanım şartları, süreleri ve çeşitleri açısından en çok yıpranan araçlardır. Aracın mekanik aksamının yanında araç üzerinde bulunan tüm elemanlar da aynı yıpranmaya maruz kalır. Akü de bunlardan bir tanesidir. Akünün ömrünün uzaması, yeni akülerin garanti dışına çıkmaması ve araçtan verim alınabilmesi için akülerin sürekli bakımlı olması gerekmektedir. Akü test ve bakımı Propratikler’de yapılmaktadır.

Akü Değişimi
Bakım ile kurtarılamayacak akülerin, yenileri ile değişimleri Propratik’te yapılmaktadır. Doğru akü seçiminde, aracın fabrikasyon değerlerinin yanında araç üzerindeki olası üst yapı da dikkate alınmalıdır.

Far Ayarı
Aracın yük durumuna göre farların konumu değişkenlik arz edeceğinden, aydınlatma mesafesi ve kalitesi de buna bağlı olarak değişebilir. Bu noktada optimum far ayarı, olası yük değişikliklerinde veya araç boşken hem araç kullanıcısını hem de trafikteki diğer sürücüleri rahatsız etmeyecek şekilde yapılmalıdır.

Lastik Rotasyon İşlemleri
Araçlarda ön-arka ve sağ-sol lastikler farklı aşınma gösterdiklerinden, eş aşınmayı sağlamak, dolayısıyla lastik ömrünü arttırmak için lastiklerin yerleri değiştirilmelidir. Rotasyon yapılan araçlarda tüm lastikler yaklaşık aynı zamanda ömürlerini yitirirler. Rotasyon yapılmaz veya yeterli sıklıkta yapılmaz ise önden çekişli araçlarda ön lastikler, arkadan çekişli araçlarda arka lastikler daha çabuk aşınırlar.

Lastik Tamir İşlemleri
Delinme, kesilme ve benzeri dış etkenler sonucu kullanılamayacak duruma gelen lastiklerin, yeniden kullanılabilir hale getirmek amacı ile lastik tamiri gerçekleştirilir. Bu her defasında mümkün olmayabilir. Lastiğin tamir edilebilir durumda olup olmadığı ve tamiri uzman ellerde gerçekleştirilmelidir.

Lastik Hava Kontrolü
Lastiğin taşınan yüke uygun hava basıncı ile şişirilmesi, lastiğin hızlı aşınmasını önleyen, ömrünü uzatan etkenlerin başında gelir. Ayrıca yakıt verimliliğini ve sürüş performansını birebir önemli ölçüde etkiler. Taşınan yük için gerekli katalog basınç değerinden daha fazla veya daha az şişirilen lastiklerde anormal aşınmalar görülür;
Az Hava: Lastiğin sırtı ile yol yüzeyi arasındaki sürtünme artar. Aşırı esneme ve ısıya, dolayısıyla lastiğin bozulmasına ve tabanın dış kenarlarında fazla aşınmaya neden olur.
Fazla Hava: Lastiğin yol arızalarına direncini azaltır. Taban ortasında fazla aşınmaya neden olur ve sürüş konforu azalır.

Lastik Supap Değişimi
Lastik supapları lastik basıncının korunmasını ve lastiğe hava basmayı ya da lastikten hava boşaltmayı sağlayan parçalardır. Bununla birlikte dışarı hava sızdırmamaları son derece önemlidir, aksi takdirde hava basıncı istenilen seviyeden hızla aşağıya düşer. Bu açıdan lastik supapları araç güvenliği için son derece önemli parçalardır.